När husets eller fastighetens yttre väggar börjar bli slitna tänker många att de ska måla om – kolla takläggare stockholm pris. Men en annan sak du kan överväga om du vill fräscha upp fasaden är en fasadtvätt. Men i och med att fasadtvätt kanske inte är lika vanligt som exempelvis fasadmålning känner sig många tveksamma huruvida det är nödvändigt eller inte. Därför hoppas vi med den här artikeln kunna ge dig mer insikt i varför det är viktigt att tvätta fasaden.

Inför renovering
Om du har tänkt att måla om eller på något annat sätt renovera fasaden är det viktigt att fasaden är fri från smuts och andra orenheter. Det är för att en ren fasad är lättare att behandla. Om du målar på en smutsig fasad målar du in smutsen. Har fasaden drabbats av mossa och du inte tar bort den innan du ska måla kommer resultatet att minst sagt bli ojämnt. Därför är det viktigt att du tvättar fasaden innan.

Bli av med smuts
Tycker du att fasadens färg plötsligt ser lite mer grå ut än vad den gjort innan innebär det oftast att fasaden är smutsig. Även fast sommaren kan ha omväxlande väder så är det under vintern som fasaderna blir lite smutsigare eftersom det samlas smutsiga avgaser i snön som kan färga av sig på fasaden. Det bästa sättet att bli av med smuts är genom att tvätta fasaden. När fasaden är fri från smuts kommer den kännas som ny igen. För att inte nämna hur mycket fräschare intryck huset kommer att ge när fasaden är ren.

Bli av med växtligheter
Om du lagt märke till att fasaden har börjat att få mossa, lav eller andra typer av växtligheter kan du boka en fasadtvätt för att göra dig av med all mossa. Det är viktigt att du avlägsnar mossa eftersom den annars kan bidra till fuktbildning. Fasader av trä är särskilt känsliga mot fuktbildning och därför är det viktigt att du avlägsnar mossan så snabbt som möjligt för att minska risken för fuktskador. Dessutom kommer fasaden att se finare ut om den inte är lika grön som den blir av mossa.

Inbjudande intryck
Sist men inte minst ska du boka en fasadtvätt för att ditt hus kommer att se finare och mer välkomnande ut när fasaden är ren och fri från både mossa och smuts. Om du håller på att sälja ditt hus och ska ha visning inom den närmsta tiden kan du tjäna en hel del på att fasaden är fin. Då blir fastigheten mer lockande för potentiella köpare, vilket är en anledning så god som någon till varför du ska boka en fasadtvätt.